Nuffnang Ads

Monday 30 July 2012

Iftar Day 8 -> Asparagus Goreng Belacan

Asparagus owhh asparagus...Hmmm... dah lama sebenaqnya aku tringin nak makan asparagus nih..
Memandangkan takdak sapa di antara rakan2 terdekat mau pun sedara2 yg tau masak asparagus nih..
Aku try la masak guna resepi dari atuk google..hihihi..
Ni pun gara2 my bff p makan kat siam express kat QB nampak mabeles gilak wa cakap lu *sambilterbayangayaqlioqmeleleh*

nindia qupa asparagus

ni la pic yg buat aku terlioq terbayang siang malam nih.. hat blah kanan tu nampak dak?? siap dgn tomyam, krabu pelam dgn ayam pandan lagi baq ang..

tadaaaa.. ni hasil masakan aku resepi hasil dari atuk google bagi, kihkihkih

Sedap baq ang.. aku rasa cam nk masak lg lps nih.. memandangkan dah beli pun sikit sebab nk try masak ja.. mna nak p tau menjadi pulak.. lepaih ni aku bleh masak lagi ler.. *matakelipkelip*
Sepiring aku masak nih habuan untuk aku bebuka dgn soq skali.. aku sorang ja makan.. muahahaha...
Ni antara tips yg aku dapat dari atuk google tu.. macam mana nak pilih asparagus yg cantik, lebut dan muda.. baru masak pun sedap.. rangup ja bila makan nanti.. dan jugak khasiat asparagus yg bagus untuk badan kita..

Cara Memilih Asparagus yang Berkualiti Baik

-Asparagus yang baik berwarna hijau terang dengan pucuk yang tertutup. Pilih yang ujung pangkalnya tidak kering.

-Pilih batang asparagus dengan ketebalan yang sama sehingga saat dimasak akan matang bersamaan (tidak ada yang terlalu layu atau terlalu keras). Tebal tidak mempengaruhi kualitas.

-Jika pucuknya sedikit layu, anda boleh merendamnya dalam air sejuk sehingga nampak segar kembali.

Cara Menyimpan Asparagus


Asparagus Segar:

-Penyimpanan asparagus segar adalah sesuatu yang penting. Asparagus segar harus disimpan dalam peti ais sebelum digunakan.

-Bungkus dengan kertas basah di sekitar ujung batang dan tempatkan dalam peti ais.

-Jaga kelembaban asparagus segar sehingga anda bersedia untuk menggunakannya.

Asparagus beku:

-Simpan asparagus beku dalam freezer sehingga anda bersedia menggunakannya.

-Jangan panaskan asparagus sebelum memasak. Jika asparagus dipanaskan, maka anda harus memasaknya secepat mungkin.

-Jangan mengulangi pembekuan! Pastikan Anda menggunakan asparagus dalam waktu delapan bulan.

Asparagus yang ditinkan:

Simpan asparagus kalengan di tempat yang sejuk dan kering.

Khasiat Asparagus

Asparagus atau dikenali sebagai asparagus officinalis dan berasal daripada keluarga liliaceae, kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan niasin. Ia juga mengandungi elemen-elemen yang baik untuk kelenjar tiriod, pineal, dan adrenal, jantung, hati, paru-paru, limpa, pankreas dan kulit. Maurice Messegue, seorang pengamal ubat-ubatan herba yang terkenal di Perancis menggunakan jus asparagus sebagai rawatan yang berkesan untuk merawat gangguan renal.

Asparagus mengandungi sejenis bahan disebut asparajin yang membolehkan sistem badan membuang sisa-sisa toksik. Air kencing akan mengeluarkan bau yang luar biasa yang menunjukkan sistem tubuh badan sedang dibersihkan dan buah pinggang berfungsi secara normal. Jerawat merupakan satu masalah dermatologi berpunca daripada pemakanan tidak seimbang dan pengambilan terlalu banyak makanan berlemak dan bergula. Amalan memakan daging dan minum kopi secara berlebihan mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan. Tabiat pemakanan seumpama ini menyebabkan asid berkumpul dengan banyaknya dalam darah. Kandungan alkali yang tinggi dalam jus asparagus boleh mengatasi keadaan itu jika makanan dan minuman itu dikurangkan sekaligus menghilangkan masalah jerawat serta membersihkan kulit.

Asparagus Goreng Belacan.
Bahan-bahan
Seikat Asparagus
1 labu bawang besar - dimayang
3 ulas bawang putih - diketuk
udang geragau (aku letak ayam sebab udang takde stock dlm freezer)
3 sudu besar sambal belacan
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Cara-cara
  • Asparagus dipotong dalam 2 inci dicuci bersih dan ditoskan (aku potong 1 inci jer)
  • panaskan minyak
  • tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing
  • masukkan udang geragau - goreng hingga keperanggan
  • masukkan sambal belacan - goreng lagi hingga pecah minyak
  • masukkan asparagus goreng api besar sehingga rata, masak
  • garam secukup rasa
  • masukkan bawang besar yang dipotong bulat (untuk hiasan)
  • goreng sebentar
  • sedia dihidangkan     
 Segalanya aku copy & paste jer dr atuk google.. hihihhi
Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment